ПОЛЕЗНИ ХРАНИ И СЪВЕТИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА И ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

 

  

   Ролята на имунната система е да ни предпазва от вируси и бактерии непрекъснато. Въпреки това, температурните колебания, както и сухият топъл въздух от отопление или климатик ни правят по податливи на настинки.

   Здравословното и балансирано хранене влияе върху цялостното ни благосъстояние и функциониране на нашето тяло. Имунната ни система също се възползва от доставката на хранителни вещества и тогава нашето тяло има по-добри възможности да се защитава успешно срещу патогените.

    За да повишим имунитета си по естествен път е необходимо да наблегнем именно на тези храни и напитки, които имат доказани ползи в посока стимулиране защитната функция на имунната система.

    Препоръчва се да се ядат много плодове и зеленчуци, приготвени като сокове, пюрета, пресни салати, готвени като супи или ястия, задушени или печени. Минерална вода и билкови или плодови чайове без ограничение.

   Недостигът на важни витамини и минерали в организма също води до спад на имунитета, затова те трябва да се доставят в организма чрез полезните храни.

   Тъмните плодове, като например горските плодове, бъз или акай, са богати на биофлавоноиди, имат мощно антиоксидантно действие и атакуват вредните свободни радикали, предизвикващи болестотворни промени в клетките. Това ги прави едни от най-ефективните храни за силен имунитет.

   Ярко оцветените зелени, жълти и оранжеви зеленчуци като чушки, домати, моркови, цвекло и тиква съдържат най-големи количества каротеноиди, като бета-каротен. Това са силни антиоксиданти, подпомагащи имунната защита.

   Други храни за силен имунитет са зелените листни зеленчуци, богат източник на фолиева киселина, фибри и антиоксиданти, като  витамин С.

   Витамин D е основен хормон на имунната система, свързан преди всичко със здравето на костите. Той присъства в по-големи количества само в някои храни. Това са тлъстите морски риби, телешкото месо, яйцата, гъби и авокадо.

   Витамин А има отношение към поддържането на доброто състояние на косата и кожата. Можем да си го набавим с морковите, тиквата, спанак, риба, мляко и млечни продукти.

   Цинкът също повишава имунитета и се съдържа в морковите, цвеклото, сладкия червен пипер и граха.

   Магнезият създава антитела и освен това има антистресово действие. Съдържа  се в цвеклото, карфиола, броколите, зелето, царевицата, лука, ряпата и други.

   Ядките са богати на антиоксиданти и витамини и също съдържат голямо количество цинк, богати са на витамин Е, съдържат много омега-3 мастни киселини и предпазват от сърдечни заболявания и стрес.

   Пчелните продукти също повишават имунитета на органинизма. Медът е богат на витамини от групата В, витамини К, Е, С, А, фолиева киселина и множество микроелементи.Медът е силен антиоксидант, употребата му стимулира всички органи и подобрява физическото и психическото състояние.

   Това са някои от основните храни, които могат да  помогнат на тялото да се предпази от честите вирусни инфекции, както и да укрепят имунитета срещу всякакви болести.

 

10 съвета за укрепване на имунната система

   Балансираният и разнообразен хранителен режим е изключително важен, за да устоим на простудата. Но съществуват и други фактори, които могат да помогнат за защитата на организма:

  • Измиване на ръцете:вирусите и бактериите често се предават по т.нар. контактно-битов път - когато ръцете ни докосват дръжките на вратите, количките за пазаруване, банкноти, кредитни карти и др. Избягвайте да докосвате лицето си с ръце. Измивайте ръцете си минимум няколко пъти на ден с топла вода и сапун.
  • Пийте достатъчно течности!При затопляне на въздуха, лигавиците в областта на носа и гърлото изсъхват. Това ограничава естествената бариера пред вируси и бактерии. Уверете се, че пиете най-малко 2 литра вода или неподсладен чай всеки ден.
  • Проветрявайте редовно жилищните и работни помещения: Отворете прозорци и врати за здравословен въздушен обмен на застоялия влажен въздух вътре в помещенията. Няколко минути са достатъчни, за да доставят свеж, богат на кислород въздух.
  • Сауна и редуващи се душове:смяната на студената и топла вода стимулира циркулацията и калява тялото към бързи температурни промени. Но внимавайте: тези, които вече са настинали, трябва да се въздържат от посещение на сауната, за да не натоварват тялото си с големи температурни колебания.
  • Упражнения на свеж въздух: ускоряват кръвообращението и поддържат лигавиците ни влажни. Ходене пеша 3 пъти седмично за половин час е достатъчно. Уверете се, че носите подходящо облекло в мокро и студено време. Ако сте настинали - почивайте!
  • Не се стресирайте!Ако е възможно, вземете кратка почивка, направете йога или вземете топла баня за релаксация. Опитайте се да спите 8 часа в денонощието, защото само добре отпочиналият организъм може да произвежда нови антитела.
  • Здравословна чревна флора:червата и имунната система са в тясна връзка, тъй като около 80% от имунните клетки се намират в червата. Следователно здравата чревна флора е особено важна за ефективната имунна система.
  • Алкохол и никотин: те отслабват имунната система!По време на интоксикация нашата имунна система се деактивира в продължение на поне 24 часа. Никотинът отслабва функцията на някои бели кръвни клетки, което улеснява патогените при проникването им в организма.
  • Избягвайте тълпите! Рискът от инфекции предавани по т.нар. въздушно-капков път се увеличава значително при струпване на много хора на едно място и разпространяване на причинителите чрез аерозолите, отделени при кихане и кашляне. Надали можем да се изолираме от околните, затова ако е възможно, избягвайте по-близък физически контакт - здрависване, прегръдки, социални целувки.
  • Сън:съпротивителните ни сили са тясно свързани с качеството и продължителността на съня ни. Докато спим, големи количества имуноактивни вещества се освобождават в организма и укрепват имунната система.