Смехът лекува.

И то съвсем сериозно.

Кога човек може и трябва да се смее? И влияе ли смехът върху нашия живот? Да, влияе, твърдят германски учени и лекари. И то напълно сериозно.

    
Symbolbild: Hetero Paar im Cafe

 

Когато навън е студено и мрачно, когато работата започва да те дразни и настроението ти е слязло под нулата, а стресът и умората ти вгорчават живота, трябва по-често да... се смееш. Във всеки случай в това е убедена Карин Зайдлер, която е научен сътрудник в Германския институт на хумора. Не, това не е шега! Такъв институт действително съществува. Той е създаден през 2005 година в Лайпциг от социалната педагожка Ева Улман и помага на хората да разрешават конфликти, да водят делова комуникация и даже да решават здравословни проблеми с помощта на смеха и хумора. "В нашия живот винаги има поводи за смях. Достатъчно е само да се огледаме и ще ги открием веднага", казва Карин Зайдлер.

Смехът като средство срещу депресия

Смехът стимулира произвеждането на серотонин и допамин или т. нар. "хормони на щастието", които отговарят за положителните емоции в нашия живот и са необходими на мозъка, за да не отслабват неговите когнитивни функции. Ако в мозъка няма достатъчно от тези вещества, това веднага се отразява на нашето самочувствие. Научно е доказано, че една от причините за депресия например се явява не само генетичната предразположеност, а и редица психологически фактори, както и нарушаването на хормоналното равновесие и обмяната на веществата, посочва известният германски психиатър Тео Пайк, автор на книги за депресията. В борбата срещу депресиите той препоръчва повече движение, спорт и светотерапия.

Както е известно, недостигът на слънчева светлина води до намаляване на количествата серотонин. Освен това професорът препоръчва и повече...смях. Усмихнатите хора се чувстват по-щастливи. А тези, които постоянно са намръщени, изпращат към мозъка съответните сигнали и в резултат на това се чувстват потиснати, тъжни и тревожни. Нужно е не само по-често да се усмихваме, в това число и на себе си в огледалото, но и да се смеем гръмко. Насаме или заедно с някого? Глупаво ли е това? Не, казват онези, които редовно се занимават с един от видовете на хата-йога, съчетаващ в себе си техниката на смеха и дишането. Ако не сте опитвали никога да се смеете гръмко и без причина, ако не сте се заливали от смях, гледайки съседа си до вас, а той прави същото и никой не се чувства оскърбен, тогава този вид йога е подходящ за вас. Така че си струва да опитате.

 

Frau mit Tomaten vor den Augen

Психиатрите съветват: "Променете гледната точка и се усмихнете!"

Кога смехът лекува?

Разбира се, че има и определени ситуации, в които смехът изглежда напълно неуместен. Когато например става дума за траур или тежко заболяване. Сътрудниците от германския институт на хумора твърдят, че смехотерапията помага на хората да преодолеят такива кризисни ситуации в живота. В сферата на палиативнити медицински грижи например отдавна успешно действат болничните клоуни. Германският институт на хумора реализира проект в помощ и на лекарите, под названието "Лекар с чувство за хумор". Сътрудниците от германския институт на хумора са убедени, че смехът се явява когнитивен антиоксидант и профилактично средство срещу различни видове депресии. И твърдят, че смехът действително удължава живота.

Променете гледната точка

Едва ли ще ви е до смях, ако сте в задръстване и може да закъснеете за важна среща. Или пък сте затрупани от редици лоши новини и след тежкия работен ден трябва да се справяте и с много битови проблеми. Какво да се прави в такава ситуация? "Постарайте се във всяко нещо да откриете нещо положително. Опитайте да промените перспективата, да погледнете на ситуацията от друг ъгъл", казва Карин Зайдлер от Германския институт на хумора. Един от най-известните съвети, които дават и психолозите звучи така: "Ако не можете да промените ситуацията, променете своето отношение към нея". И се усмихвайте! На себе си и на околните!

 

9 начина по които хумурът лекува: https://bg.socmedarch.org/9-ways-that-humor-heals-1853