ДИАБЕТ И ЕФЕКТИВНИ НАЧИНИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ

 

Захарният диабет представлява група от метаболитни нарушения, при които се наблюдават високи нива на кръвна захар за продължителен период от време.

Към 2015 г. приблизително 415 милиона души страдат от диабет в световен мащаб. Това представлява 8.3% от пълнолетното население, като се наблюдава еднакво процентно съотношение между двата пола. От 2012 г. до 2015 г. приблизително 1 до 5 милиона смъртни случаи всяка година са резултат от заболяването, което го прави 8-та водеща причина за ранна смърт. Международната федерация по диабет изчислява, че броят на засегнатите хора се очаква да нарасне от 366 милиона през 2011 г. до 552 милиона до 2030 г., ако не се предприемат спешни действия. Освен това, 183 милиона души не подозират, че страдат от диабет.

Ако не се лекува, диабетът може да причини дълготрайни усложнения. Острите усложнения могат да включват диабетна кетоацидоза или хиперосмоларно хипергликемично състояние. Диабетът удвоява риска от сърдечно-съдово заболяване, като около 75% от смъртните случаи при диабетици се дължат на коронарна артериална болест. Други макроваскуларни заболявания са инсулт и периферна артериална болест. Сериозни дългосрочни усложнения включват хронично бъбречно заболяване, язви на крака и увреждане на очите и нервите.

Типове диабет

Инсулинът е основният хормон, който регулира поглъщането на глюкоза от кръвта в повечето клетки на тялото, особено черния дроб, мастната тъкан и мускулите. Недостигът на инсулин или нечувствителността на неговите рецептори играят централна роля във всички форми на захарен диабет. Има три основни типа захарен диабет:

Диабет тип 1.Получава се в резултат неспособността на панкреаса да произвежда достатъчно инсулин поради загуба на бета клетки. Тази форма е известна още като инсулин-зависим захарен диабет или ювенилен диабет. Причината за поява е неизвестна.

Диабет тип 2. Причинява се от инсулинова резистентност – състояние, при което клетките не реагират правилно на инсулина.Тъй като болестта прогресира, може да се развие и липса на инсулин. Тази форма е наричана още инсулин-независим захарен диабет. Най-честата причина е прекомерно телесно тегло и недостатъчно физическо натоварване. Диабет тип 2 представлява около 90% от всички случаи на диабет. Понастоящем се диагностицира по-често при деца и юноши със затлъстяване.

Гестационен диабет. Проявява се при бременни жени, които развиват високи нива на кръвната захар без предишна диагноза.

Наблюдава се и т.нар. предиабетно състояние -състояние, което се проявява, когато нивата на кръвна захар са по-високи от нормалните, но не са достатъчно високи за диагностициране на диабет тип 2. Много хора, които по-късно развиват инсулин-независим диабет, прекарват дълги години в състояние на предиабет. В световен мащаб повече 50% от пълнолетните страдат от предиабет.

Препоръки за скрининг на диабет тип 2

Американската асоциация на клиничните ендокринолози препоръчва скрининг за диабет при:

 • Прием на антипсихотична терапия за шизофрения и/или тежко биполярно разстройство
 • Сърдечно-съдово заболяване или фамилна анамнеза за диабет тип 2
 • Хронична експозиция на глюкокортикоиди
 • Ниски нива на HDL холестерол
 • Високи нива на триглицериди
 • История на гестационен захарен диабет или раждане на дете с тегло, надвишаващо 4.1 kg
 • Хипертония
 • Нарушен глюкозен толеранс
 • Метаболитен синдром
 • Рискова расова или етническа група: азиатски, афро-американски, испански, индиански или тихоокеанския-островен произход
 • Неалкохолна мастна чернодробна болест
 • Наднормено тегло или затлъстяване
 • Синдром на поликистозни яйчници
 • Заседнал начин на живот

Гени и диабет тип 2

Диабетът тип 2 е сложно разстройство в резултат на взаимодействието между гените и околната среда.

Съществуват достатъчно доказателства, че той има силна генетична основа. Рискът от развитие на диабет тип 2 едновременно при еднояйчни близнаци е  70% в сравнение с 20-30% при двуяйчни близнаци. При родител със заболяването съществува 40% вероятност за отключване при потомството, а при двама болни родители – до 70%.

Напредъкът в технологиите за секвениране през последните 5 години улесни бързия напредък в мащабните генетични изследвания за диабет. От 2007 г. са идентифицирани повече от 65 генетични варианта, които повишават риска от диабет тип 2 с 10-30% . Това са основно гени, регулиращи секрецията на инсулин и гени, определящи чувствителността наклетките към този хормон.

Идентифицирането на голям брой нови генетични варианти, увеличаващи чувствителността към диабет тип 2 и свързаните с него симптоми, открива нови възможности за прилагане в клиничната практика – прогнозиране на риска от развитие, взимане на превантивни мерки и ефективна терапия.

Роля на NGDiabetes за превенция на диабет

Изследването NGDiabetes на NutriGen помага за определяне на вероятността да развиете диабет. Това ще Ви даде възможност да знаете какъв е рискът за Вас и за Вашите деца, както и какви са начините за свеждането му до минимум. NGDiabetes се основава на таргетно секвениране с иновативен, специално разработен от NutriGen панел в колаборация с генетичната лаборатория на към клника „Д-р Малинов” и проф. Д. Тончева (Ръководител на катедра по медицинска генетика, МУ София). Изследването извършва паралелен анализ на 56 ключови гена, доказано свързани с предразположение към диабет. Получените резултати се сравняват с мащабни световни бази данни за изясняване значението на променените варианти на гени. Тестът е високоинформативен и дава възможност за бързо начало на подходяща терапия или промяна в настоящото лечение.

Важно е да се отбележи, че установяването на предразположение не означава, че даден човек задължително ще отключи диабет. Заболяването е повлияно пряко от начина на живот. Диабетът тип 2 често може да бъде предотвратен или забавен при водене на здравословен начин на живот – поддържане  на нормално телесно тегло, извършване на физическа активност и правилно хранене. По-високите нива на физическа активност (повече от 90 минути на ден) доказано намаляват риска от диабет с 28%. Промени в диетата като прием на пълнозърнести храни и фибри, полиненаситени мазнини, съдържащи се в ядките, растителните масла и рибите, ограничаване на захарни напитки и червено месо също могат да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2. Спирането на вредни навици като тютюнопушене могат да бъдат важна превантивна мярка.

Няма известна превантивна мярка за диабет тип 1. При по-ранно диагностициране на заболяването, обаче, може да се осигури възможно най-бързо начало на лечение.

В заключение, целта на NGDiabetes е да стане част от общото детайлно изследване и обгрижване на пациентите и клиентите на NutriGen. Мисията, която си поставяме, е да помогнем за превенция на тежки болести или да подобрим качеството на живот при вече отключено заболяване.

Съвети за хранене и примерно меню при диабет може да намерите тук:

https://ipokratis.bg/polezno/hranitelen-rezhim-za-preventsiya-i-kontrol-na-diabet-tip-2--primerno-meniu/