Как да се предпазим от студа

 

 

Смяната на сезоните се отразява на всички нас, но зимата е времето, когато трябва да обърнем по-специално внимание на себе си. Студът ни изтощава и отнема от красотата ни, което налага да вземем мерки, които адекватно да ни предпазят от него и в този аспект.

Грижа за кожата

Консумацията на вода е полезна, както за цялостното здраве, така и за кожата. Приемането на вода е препоръчително и през зимата, тъй като така се поддържа водният й баланс отвътре.

Въпреки изкушението да стоим под душа дълго време и да се къпем с гореща вода, това не е полезно за кожата ни. Хладката вода е по-добрият вариант за през зимата, както и продължителността на душа да бъде не повече от 10 минути, тъй като в противен случай естествените мазнини на кожата се отмиват.

Не е добре да се използват антибактериални сапуни и шампоани, съдържащи кожни дразнители като ароматизатори и дезодоранти. Меките продукти за кожа са препоръчителни. Най-добър избор са тези, които не съдържат алкохол, както и предназначените за чувствителна кожа.

Препоръчва се и използването на подхранващи кремове, които да осигуряват по-стабилна защита на кожата от външните фактори, характерни за зимата - студен, сух въздух, вятър, висока влажност при валежи, ниски температури. Част от специалистите съветват да се избягват овлажняващите кремове, тъй като това би довело до разширяване на порите. Други категорично отхвърлят подобни твърдения. Факт обаче е, че лицето през зимата изисква добро подсушаване с кърпа след измиване.

През зимата също е добре да използваме слънцезащитни кремове за лицето, за предпочитане със защитен фактор 15.

Устните – най-уязвими през зимата

Устните са особено предразположени към изсушаване в студа, защото в тези участъци кожата няма мастни жлези. Не трябва да облизваме устните си с цел хидратиране. Препоръчително е да се използва балсам за устни или червило, което съдържа витамин A.

Как да предпазим очите си през зимата?

Зимата може да бъде крайно неприятен сезон за очите ни. Особено за хората, които страдат от слънчева алергия, а техният брой се увеличава с всяка изминала година.

Дискомфортът от срещата на очите с яркия сняг може да се избегне като се носят слънчеви очила или лещи, като най-подходящи са фотохромните стъкла. Носенето на очила е и начин да предпазим очите си от студения вятър.

Как да дишаме в студено време?

В студения сезон трябва да дишаме през носа. При излизането навън и първото вдишване, се включва механизмът за защита на бронхите, при което настъпва рязкото им стеснение. За да не се провокира възпалителен процес от студения въздух, бронхите спират студения поток, позволявайки на въздуха да се сгрее.

Процесът е болезнен при хора, страдащи от астма или стенокардия. За да се избегне този процес, трябва да покриваме носа и устата си с шал при излизане навън. Дишането през носа в този случай е задължително.

Грижа за ръцете
Ръцете ни са подложени на постоянно натоварване, особено през зимата - студ, вятър, вода, миещи препарати. Благодарение на студа, ниската влажност и вятъра, мазнината на кожата се „отнема“.
Кожата на ръцете се изсушава, напуква, набръчква, зачервява. Ноктите губят блясъка си и стават чупливи. Препоръчително е да мажем ръцете си с крем след всеки досег с вода или излагане на студено.
Ако ръцете ни загрубеят, можем да ги намажем с дебел пласт зехтин или крем за ръце. След това се слагат памучни ръкавици и мазнината се оставя да действа през нощта.
Когато мажем ръцете си с крем пък, е хубаво да разтриваме всеки пръст по отделно и да масажираме силно от върха към китката.
Носенето на ръкавици в студовете е задължително, за да може кожата на ръцете да бъде максимално защитена.

Краката ни също са уязвими през зимата
Често в зимните дни краката ни са замръзнали и влажни. Благодарение на затворените обувки пък, се възпрепятства достъпа на кислород и кожата става напукана, лющеща се.  Затова е важно да се грижим за краката си ежедневно.
За да ги затоплим и възстановим кръвообращението, може да приготвим вана с добавка от няколко капки камфор или екстракт от червен пипер.
За да спасите стъпалата си от простуда, е хубаво след баня, когато краката са все още влажни, да ги почистите със сол, която е предварително „изпечена“.

Като цяло през студените дни трябва да се обличаме добре. Шапката не бива да отсъства от ежедневната ни „екипировка“, тъй като е изключително важно да предпазваме главата си от простуда.