КОНТРОЛИРАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

Високото кръвно налягане, наричано още „хипертония“, е неизбежен спътник на съвременния начин на живот. Забързаното ежедневие, нездравословното хранене и стреса са фактори, които допринасят за все по-голямото разпространение на това заболяване.

Нормално кръвно налягане таблица

Кръвно налягане е натиска, който кръвта упражнява върху кръвоносните съдове в резултат на изпомпването й от сърцето. То се измерва с две числа. Първото показва налягането, когато сърцето изтласква кръвта и се нарича „систолно“, а второто е налягането, когато то е в покой и се нарича „диастолно“. Прието е за здрав човек налягането да се приема на 120/80, но с напредване на възрастта леко нараства. Предлагаме ви примерна таблица за нормално  кръвното налягане според възрастта.

ТАБЛИЦА НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ СПОРЕД  ВЪЗРАСТТА

възраст минимални показатели средни показатели максимални показатели
      20 – 29 г.        108/75        120/80         133/84
      30 – 39 г.        110/78        122/82         134/86
      40 – 49 г.        112/80        125/84         137/88
      50 – 59 г.        116/82        129/86         140/90
      60+        121/83        133/84         142/91

Високо кръвно налягане (хипертония)

Високо кръвно (хипертония) е хронично заболяване, при което  кръвното налягане в артериите е трайно повишено. Когато с течение на времето артериите се стесняват, налягането върху тях, което упражнява сърцето, се увеличава. Счита се, че високо кръвно налягане са стойности над 140/90 дори само една от двете граници да е достигната

Хипертонията обикновено протича без симптоми, дори човек свиква с нея. Това състояние може да продължи дълго време, но е възможно в даден момент да се проявят неблагоприятни последици в състоянието на хората страдащи от нея. Те започват да се чувстват неразположени, с главоболие, сърцебиене, зачервяване и виене на свят. В по-тежките случаи може да се стигне до кървене от носа и недостиг на въздух. Много по сериозни са последиците, които високото кръвно може да има върху вътрешните органи. То може да доведе до увреждане на сърцето, артериите, бъбреците и други органи. Основна причина е за инфаркт, инсулт и диабет.

Причини за високото кръвно налягане

С годините в резултат на неблагоприятните изменения в човешкия организъм се проявява бавно повишаване на кръвното налягане. Редица са факторите, които допринасят за тези неблагоприятни изменения:

  • Намаляване ефективността в работата на бъбреците в резултат на стареене. Това води до промяна в баланса на соли и течности;
  • Нездравословния начин на живот и липсата на движение довеждат до затлъстяване, което увеличава риска от хипертония;
  • Прекомерна употреба на готварска сол;
  • Генетична предразположеност;
  • Употребата на алкохол и тютюнопушене.

Контролиране на кръвното налягане

Лекарства за хипертония

Лекарствата за хипертония се наричат антихипертензивни. Те принадлежат към различни групи.

Лекарства за хипертония

Всички лекарства в съответната група имат сходни ефекти и нежелани реакции, поради сходната си структура. Съществуват множество групи от тези лекарства, които няма да изброяваме. Ще отбележим само, че според някои лекари след като започнем да взимаме лекарство за хипертония, то се взима за цял живот. Разбира се в определени случаи докторите променят вида на приеманото лекарство, но рядко го спират.

По-надолу ще ви покажем алтернативни методи за избягване на хипертонията.

Кръвно налягане и здравословно хранене

Съвременния човек все повече започва да обръща внимание на здравословния начин на живот. Здравословното хранене, като важна част на този начин на живот, е с определящо значение за контролиране на кръвното налягане.

Балансираното и разнообразно хранене осигурява на организма необходимата енергия и хранителни вещества. Много важно е да не се прекалява със солта. Тя довежда до свиване на артериите и задържане на вода в организма, което затруднява работата на сърцето.

Плодове

Храненето  ви трябва да бъде такова, че да не води до затлъстяване. Полезни храни при хипертонията са зеленчуците, плодовете, бобовите растения и семена. Също така трябва да се пие редовно и вода. Но освен храната, която консумирате важен е й начина на хранене. Разделното хранене, което води до по-добро усвояване на храната, предотвратява безконтролното качване на килограми.

Физическа активност

Физическа активност е един от основните фактори за контролиране на кръвното налягане. Хора, които поддържат активен начин на живот страдат много по-рядко от хипертония, отколкото тези с ниска двигателна активност. Физическата активност увеличава функционалният капацитет на сърцето и понижава кръвното налягане с 10 mmHg. Това говори за приспособяване на сърцето към физическото натоварване и негова по-високоефективна работа.

Разходки в парка

Най-добър ефект за превенция на хипертонията имат активностите с лека до умерена интензивност. Такива могат да бъдат дейностите от ежедневието като домакинска работа, градинарство, изкачване на стълби, ходене, игра с децата, и др. Препоръчва се такъв тип активност поне от 30 до 60 минути на ден, 5-6 пъти седмично. Може да имате и кратки периоди от по-висока интензивност. Много полезни също са туризма, карането на колело, плуването и не много натоварващи упражнения във фитнеса.

Чесън и кръвно налягане

Редовната употреба на чесън ще ви помогне да държите своето кръвно налягане в необходимите граници. Необходимо е да приемате поне по 2-3 скилидки чесън, 1-2 пъти дневно, за да усетите благотворното му въздействие. Разбира се, за тази цел трябва да сте добре със стомаха (т.е. да нямате заболявания като язва на стомаха, при които чесъна не се препоръчва или е противопоказен).

За засилване на лечебния ефект на чесъна, специалистите препоръчват той да се пасира, смеси с мед и ябълков оцет и всяка сутрин да се приемат по 1-2 супени лъжици, смесени с малко вода. Това го прави по-малко лютив и по-лесно се приема. Освен това смесен с мед, се намалява силата на мириса на устата, което също е желан ефект.

Още по темата може да прочетете тук:

https://www.actualno.com/tagnews/