Бум на кърлежи и как да се предпазим от тях

Разходките сред природата или в парка, особено в топло време, са нещо приятно и полезно за всички ни. Но трябва да имаме предвид опасността от паразитите, които се разпространяват най-вече по тези места.
Кърлежите са паякообразни (Arachnida) кръвосмучещи паразити, сродни на акарите и паяците. При ухапване от определени кърлежи могат да се предават инфекциозни заболявания, като Лаймска болест. Предотвратяването на ухапвания от кърлежи може да стане чрез избягването на рискови зони и носенето на защитно облекло.
Кърлежите стават активни със затопляне на времето през месеците от пролетта до есента, но е възможно да се активизират още през месец март, дори и по-рано, ако има серия по-топли дни. Пикът в активността на кърлежите се наблюдава в края на април и през целия май, но по време на по-горещите месеци тя намалява и отново нараства в края на август.

Ето няколко способа, чрез които да се предпазите от опасните кърлежи:
 Кърлежите не обитават всяка трева и гора. Знаейки това, може да избегнете срещата с тях, като не влизате в дълбоки треви и храсти. Освен това, те предпочитат тревите и храстите в широколистни, а не в иглолистни гори.
 Най-доброто облекло, което може да изберете за излета, е тънка риза с дълги ръкави и тънък, но дълъг панталон. Добре е дрехите да бъдат в светли цветове, за да може възможно най-бързо да забележите нежелания гост по тях.
 Преди да излезете, нанесете на кожата си специален репелент, който ще ви защити от хапещи, жилещи насекоми, както и кърлежи. Такъв препарат може да си направите и сами, като прибавите към слънцезащитния си крем няколко капки евкалипт (масло или спирт). Неговата миризма отблъсква кърлежите.
 Всеки път, като се приберете от разходка, внимателно огледайте своето тяло и телата на всички от семейството си, както и ако имате домашни любимци. Най-уязвими на ухапване и забиване на кърлеж са сгъвките на коленете, слабините, кръста, гърдите, подмишниците, ушите и шията.

Какво е необходимо да бъде извършено при намирането на кърлеж?
Когато кърлеж се закачи върху кожата на човек, той изглежда като черна точка. Кърлежите най-често се закачат в следните области - пъпа, подмишниците, талията, слабините, зад ушите, зад коленете. В зависимост от това колко време отнема за намирането на кърлежа, неговият размер може да варира значително. Затова е важно използването на ръцете, когато се проверява за кърлежи, след престой на открито. Препоръчително е търсенето на лекарска помощ за изваждането на кърлежа и избягването на народни средства при опит за неговото отстраняване. Също така е важно следенето за потенциални симптоми на болести, пренасяни от кърлежи.

Някои от симптомите, за които трябва да бъде следено, включват:
• Обриви;
• Главоболие;
• Болка в ставите;
• Грипоподобни симптоми;
• Треска
При изпитването на тези симптоми трябва да бъде потърсен лекар възможно най-скоро.