Добре дошла, ЕСЕН!

 

Есен е! Кратък период от годината, но е един от най-вълшебните, най-романтичните и красиви сезони. Доста хора свързват есента все с негативни емоции – с лошото време, с края на летните забавления, че даже и с често срещаната „есенна депресия“! Но точно сега е моментът да се усмихнем и да се полюбуваме на падащите листа в парка, на красивата природа, на отлитащите птички…Спокойно можем да посветим част от свободното си време на различни арт- и хоби-проекти и пак да ни остане достатъчно, за да се погрижим за безупречния си външен вид. Редовната поддръжка на тялото гарантира и добро състояние на духа, а позитивното настроение върви ръка за ръка с крепкото здраве.

Есента е време на алергии и умора и е добре да започнем да мислим здравословно и да подготвим тялото си за студеното време. 

Алергиите не са за подценяване

Алергиите могат да направят живота на всеки човек доста неприятен. Мухълът и прахта са основните виновници за сезонното неразположение и хрема. Най-добрият начин за справяне с алергиите е да посетим личния си лекар, където да направим необходимите тестове. По този начин ще може да избягваме причините, които образуват алергиите ни. С правилното лечение, може да облекчим много от симптомите на остър синузит, остър ринит, настинка, остър тонзилит и остър бронхит. 

Време за спорт

Тъй като дните стават все по-кратки, а нощите по-дълги, мотивацията да се съобразим с лятната си фитнес рутина може значително да спадне. Упражнението по-рано през деня е един от начините за борба с умората от смяна на сезона. Достатъчно е дори 15-20 минути дневно. Тялото има нужда от движение. 

Засилване на имунитета 

Сега е идеалното време да засилим естествения си имунитет и да дадем на тялото си необходимите витамини. Необходимо е да се храним разнообразно и да пием повече течности. През есента трябва да се храним с много ябълки, круши, ряпа, лук, чесън, бял боб, карфиол и джинджифил. Тези храни са с високо съдържание на алицин, което намалява кръвната захар и притежава силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. В есенното ни меню трябва да присъстват и храни, които са естествено оранжеви, червени, жълти и наситени зелени – есенни цветове - тиква, портокали, моркови, лимони и т.н.

Ето няколко съвета, които ще ни помогнат да се справим с меланхолията, да останем весели, спокойни и да се радвам на живота, дори когато навън е студено и дъждовно.

1. Настроението може да се коригира чрез правилно осветление. Топлите цветове, напомнящи цветовете на залеза, успокояват и помагат да се настроите за почивка. 

2. Да започнем денят с чаша топло кафе или чай. 

3. Ходене просто така, без никаква цел. Препоръчителни са разходките сред природата. Наблюденията и впечатленията вдъхновяват.

4. Упражнения преди сън, ще ни помогнат да спим по-добре. Застанете с гръб към стената. Вдигнете ръце, сякаш държите висока щанга (лактите под прав ъгъл). Задръжте това положение за 10-30 секунди и дишайте дълбоко.

5. Да си организираме среща или парти с приятели. Психолозите са открили, че когато получаваме подкрепа от приятели, тялото ни произвежда хормони, които помагат за преодоляване на стреса.

6. Живот в настоящето. За да намалим стреса, трябва да мислим какво се случва сега. Да си мислим за хубави моменти и да им се наслаждаваме. 

7. Медитация поне пет минути на ден - подходяща музика, затворени очи и освободен ума от всички мисли и вътрешни диалози.

8. Да се смеем се по-често. Да гледайте комедии, забавни видеоклипове в интернет, да четем вицове и забавни истории. 

12. Да намерим интересна творческа дейност, която ще ни помогне да се измъкнем от мрачните мисли: плетене, бродиране, рисуване... Без значение колко добре се справяме - основното е процесът.

 

 

„Есента е втора пролет, защото тогава всяко листо е цвете!“

                                                                              Албер Камю