СОЦИАЛНО КАФЕНЕ

   През август 2023 г. започна своята работа Социално кафене – нова инициатива от страна на Домашния Социален Патронаж, направена с цел превенция и забавяне развитието на деменция. Добре известно е, че тази коварна болест се развива много бързо при хора на които им липсва социално общуване. Именно възможност за общуване, за срещи с хора и за нови приятелства дава Домашният Социален Патронаж.

   По време на занятията участниците могат да общуват, да споделят своите тревоги, проблеми, мисли, идеи, творчески разработки. В рамките на проекта се провеждат групови занятия за повишаване на вниманието, подобряване на паметта, възстановяване на словесния запас. Ние говорим за чувствата и преживяванията си. Опитваме се да разберем емоционалното си състояние. Правим сувенири. Припомняме си важни събития.

   Социалното кафене се провежда в 2 групи.

   Едната е за хора които забелязват че имат незначителни промени в паметта и мисловните  процеси. Например, започват да забравят да плащат сметките си, губят ключове, телефони и портмонета вкъщи, слагат сол в манджата 2-3 пъти, бъркат имена на приятели и роднини. За тези участници провеждаме Социалното кафене всеки четвъртък в 09.00. сутринта.

   Другата група е за хора при които мисловните процеси, емоциите, паметта са засегнати по-дълбоко. Те трудно разбират инструкции, не помнят имената на внуците си, бъркат нещата, могат да се загубят на улицата. Обикновено те стоят вкъщи и не излизат, гледат телевизия и нямат възможност да поговорят с други хора. За такива участници провеждаме Социалното кафене всяка сряда в 09.00. сутринта.

   Ето ги основните въпроси, които често се задават във връзка със Социалното кафене:

  • Къде се провежда Социалното кафене?

Адресът е ул. Иван Богоров №20, сградата на Домашния Социален Патронаж.

  • Как да се запиша?

Записването става много лесно. Достатъчно е да се обадите на телефонен номер 088 325 26 55, да се представите. След кратък разговор с психолога Вие ще получите потвърждение към каква група можете да се присъедините или може да се присъедини Ваш близък човек.

  • Майка ми не може да върви но живее наблизо, как тя може да участва?

Ние имаме специални колички които осигуряват спокойно и безопасно придвижване. Специалистите ни могат да дойдат  с количка да вземат роднините Ви, да ги докарат на място и да ги върнат вкъщи.

  • Баща ми има деменция, не може да излиза сам, как той може да участва?

Домашният Социален Патронаж осигурява транспорт за трудноподвижни потребители и хора с проблеми с ориентацията. Ние ще дойдем с кола, ще докараме роднините Ви на мястото където се провежда Социалното кафене и ще ги върнем вкъщи.

  • Ако нещо стане с мен или с роднините ми по време на Социалното кафене?

По време на занятията ние обръщаме внимание на всички участници и ако нещо се случи, веднага ще се обадим на роднините им, ще извикаме медицински персонал и ще осигурим първа долекарска помощ.

  • Плаща ли се за участие в Социалното кафене?

Участието е абсолютно безплатно. Достатъчно е да бъдете потребител на нашите услуги.

  • Има ли кафе и храна във Вашето Социално кафене?

Социалното кафене е проект насочен към превенция и забавяне на деменцията, затова нашето меню предлага ребуси, кръстословици, интересни разговори и теми за общуване вместо кафе, кроасани и банички.

На масата задължително има вода. А при специални събития се предлага и почерпка.  

  • Трябва ли да си нося нещо?

Не. Обаче ако искате, можете да си носите стари снимки, важни за Вас книги, вещи, сувенири, това, за което бихте искали да поговорите.

 

   Заповядайте в нашето Социално кафене! Тук винаги е топло, интересно и увлекателно!