Как да се справим с летните горещини

                                     

Летните жеги могат да бъдат доста трудни за понасяне, особено когато температурите превишават 30 градуса. След първоначалната радост от това, че най-накрая лятото е настъпило, много от нас започват да се чувстват зле от горещините.

Загуба на апетитдехидратиранегаденеотпадналост, дезориентация, диария са само част от неприятните симптоми, които можем да изпитаме, ако не се хидратираме достатъчно добре през най-слънчевите летни часове.

През лятото трябва да пием много вода, когато времето е горещо, за да можем да компенсираме голямата загубата на течности, вследствие на изпотяването. Пиенето на поне 1.5 до 2 литра течности на ден през горещите летни месеци е задължително и е начин да си спестим редица здравословни проблеми. Приемането на течности обаче зависи и от това в какво здравословно състояние е даденият човек.

                                               

Съществува и точната формула за изчисляване на препоръчителното количеството вода, която трябва да се изпие. Според диетолозите трябва да се приемат по 30 милилитра на всеки килограм телесно тегло. Или ако тежите 100 кг, вие трябва да пиете около 3 литра вода на ден.

Хипертониците трябва да внимават с кръвното си, а при хората с проблеми температурата в помещението, в което са, трябва да е до 28 градуса.

Майките, които ограничават водата за малките деца и бебетата, бъркат, защото млякото не би могло да замести водата.

Алкохолът е абсолютно противопоказен в горещите летни дни. Кафето също не подходяща напитка, тъй като то дехидратира организма. По отношение на храната следва да се храним с по-лека храна, в по-малки количества и по-начесто. Хубаво е да похапваме повече зеленчуци и плодове, риба, пилешко, но да избягваме тежките и мазни храни. Трябва да сме особено внимателни в употребата на яйца и прясно мляко, тъй като се развалят доста бързо. Сезонът позволява да ядем и много от зеленчуците в суров вид. Не бива да се ограничава много и солта. Препоръчителна е консумацията на плодове и зеленчуци, както и леко подсладена или леко подсолена вода. Айрянът е чудесно решение за горещините, а приемът на витамини трябва да идва от плодовете и зеленчуците.

                                          

През лятото има различни възможности за разхлаждане на организма във водни басейни като басейни, море и реки. В тези случай трябва да се подхожда внимателно, тъй като рязкото охлаждане може да доведе до термичен шок и да причини проблеми с дишането. В домашни условия можете да охладите тялото с хладък душ. Не трябва да забравяме да защитим и кожата си при излагане на пряко слънце. Не пропускайте и не подценявайте слънцезащитната козметика – тя не само ще ви спаси от неприятни слънчеви изгаряния, но ще защити кожата от преждевременно стареене.

Спортът трябва да бъде ограничаван от 11 до 16/18 ч., но в прохладните часове е препоръчително да се движим повече.

Летните вируси и как да се предпазим – Аптеки Медея | Верига Аптеки Медея (aptekamedea.bg)