Профилактика по време на грипния сезон или как да се преборим с вирусите

С наближаването на зимния сезон все повече започват да настъпват и редица заболявания като обикновена настинка, грипни и други вируси. Кои са ефективните средства, които ще ни помогнат да останем здрави или по-лесно да преодолеем заболяването, не само през зимата, но и през цялата година?

Какво представляват вирусите?

Вирусите са малки инфекциозни агенти, които могат да причинят широк спектър от заболявания при хората. Те могат да засегнат почти всяка част на тялото, включително дихателната, храносмилателната и нервната система. Въпреки малкия си размер тези патогени могат да окажат силно въздействие върху здравословното състояние.

Какво ни прави уязвими към вирусите?

Вирусите са много умели в нахлуването в човешкия организъм, но какво ни прави толкова уязвими към тези малки патогени? Истината е, че телата ни имат някои слабости, от които вирусите могат да се възползват. Вирусните агенти навлизат в тялото чрез ежедневните дейности и социални контакти. Има безброй начини, по които можем несъзнателно да се изложим на вируси – от споделянето на прибори до докосването на замърсени повърхности. През зимата прекарваме повече време в затворени и непроветрени помещения, а студеното време също може да допринесе за риска от заразяване. Ниските температури осигуряват благоприятни условия за оцеляването на патогените в околната среда. Имунната ни система невинаги е в състояние да се пребори с всички вирусни патогени – особено ако вече сме отслабени от нездравословен начин на живот или други хронични заболявания.

 

Как да се предпазите от заразяване?

За да се предпазим от вирусите и да поддържаме здрава имунната си система, е важно да си създадем определени навици и да следваме полезни практики. Някои от ключовите стъпки в борбата с вирусните инфекции са:

  • Здравословното хранене

Балансираната диета е от първостепенна важност за цялостното здравословно състояние. Менюто ни трябва да включва много плодове и зеленчуци, както и да присъстват предимно храни с ненаситени мастни киселини като омега-3 и омега-6. Тези хранителни вещества подпомагат имунната система в битката с вирусите. Храни с високо съдържание на ненаситени мазнини са рибните продукти и морските дарове. Други хранителни вещества, които помагат в борбата с вирусните инфекции, са цинкът и витамин C. Намират се в зърнените култури и цитрусовите плодове. 

  • Приемът на хранителни добавки

Не винаги балансираното хранене е достатъчно за правилната работа на имунната система. Тогава идват на ход хранителните добавки. Чрез тях можете да си набавим така нужните витамин C и цинк, които помагат при борбата с вирусите. 

  • Редовната физическа активност

Спортът помага да поддържаме тялото си във форма и подобрява кръвообращението. Освен това физическата активност подсилва защитните механизми на организма срещу редица вирусни инфекции. Упражненията с умерена до силна интензивност в продължение на 60 минути по няколко пъти в седмицата могат да бъдат ключови за укрепване на имунната система. 

  • Личната хигиена и предпазните мерки

Честото миене на ръцете и покриването на устата, когато кашляте или кихате, са базисни, но важни принципи за високата лична хигиена. Добра идея е и да не докосваме силно замърсени повърхности, ако не можем веднага да почистим ръцете си, например в градския транспорт. Добре е да избягваме непроветрени и препълнени пространства. Тези прости мерки могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на вируси и да ни запазят здрави.

Помощ от природата в защитата от вируси

Освен балансираната диета, спортуването и спазването на хигиена, природата крие някои свои тайни в борбата с вирусите. Използването на билки като лекарство датира от хиляди години. Билките са използвани за лечение на различни заболявания – от дребни оплаквания до по-сериозни болести. Много съвременни лекарства дори са получени от растения или са вдъхновени от традиционни билкови средства. 

Що се отнася до борбата с вирусите, билките са естествен и допълващ подход към стандартното медицинско лечение. Установено е, че някои билки притежават антивирусни свойства и подпомагат имунната система, което ги прави полезни при превенцията и лечението на вирусни инфекции. Например африканският здравец има доказано действие при бронхит, синузит, настинка и други състояния на дихателната система. Това растение се среща в Южна Африка и е познато в Европа още от 19-и век. Днес то намира широко приложение в медицината. 

Макар вирусите да са упорити, здравословният начин на живот може да ни предпази от вирусни инфекции.