ПРЕВЕНЦИЯ НА ИНСУЛТ И ИНФАРКТ

 

ПРОМЯНА В НАЧИНА НА ЖИВОТ!

Начинът на живот е не само най - добрата превенция срещу сърдечни заболявания и инсулт, но и лична отговорност. Някои прости стъпки могат да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.

Откажете тютюнопушенето

Ако пушите откажете се. Ако някой от Вашето домакинство пуши насърчете го да се откаже. Тази промяна е трудна, но още по - трудно е възстановяването от инфаркт или инсулт или да живеете с хронично сърдечно заболяване. Поемете ангажимент към себе си и се откажете.

Изберете здравословна диета

Здравословната диета е едно от най - добрите средства за борба със сърдечно - съдовите заболявания. Храната която приемате както и количеството може да повлияе на други рискови фактори, които могат да се наблюдават и контролират:

 • холестерол
 • кръвно налягане
 • диабет
 • наднормено тегло

Изберете храни богати на хранителни вещества и съдържат витамини, минерали, фибри и други хранителни вещества, но са с по-ниско съдържание на калории пред храни с ниско съдържание на хранителни вещества.

Изберете диета която включва:

 • повече прием на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни
 • нискомаслени млечни продукти
 • домашни птици и риба
 • бобови растения
 • нетропични растителни масла (с ниско съдържание на наситени мастни киселинии)
 • ядки
 • ограничен прием на сладкиши, подсладени със захар напитки и червено месо

За да поддържате здравословно тегло съпоставете диетата си с нивото на физическа активност така, че да изразходвате толкова калории колкото приемате.

Повишен холестерол в кръвта

Мазнините които се отлагат по стените на артериите рано или късно може да предизвикат сърдечен удар или инсулт. Намалете приема на наситени мазнини, транс - мазнини и холестерол и се движете.

Ако само диетата и физическата активност не намаляват високите нива на холстерола тогава приемът на лекарство може да е от значение. Приемайте го точно по лекарско предписание.

Общ холестерол

Общият холестерол се изчислява като се използва уравнението: HDL + LDL + 20 процента от нивото на триглицеридите.

Липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол - "лош" холестерол. Ниското ниво на LDL холестерол се счита определящо доброто здраве на сърцето. Въпреки това нивата на LDL не трябва да са основният фактор за насочване на лечението за предотвратяване на инфаркт и инсулт според последните насоки на Американската сърдечна асоциация. Фактори на начина на живот като диета с високо съдържание на наситени мазнини и мазнини могат да повишат LDL холестерола.

Липопротеини с висока плътност (HDL) холестерол -  "добър" холестерол. По -  високите нива на HDL обикновено са по - добри за доброто здраве на сърцето. Ниският HDL холестерол излага на по - висок риск от сърдечни заболявания. Хората с високи триглицериди в кръвта обикновено също имат по - нисък HDL холестерол. Генетичните фактори диабет тип 2, пушенето, наднорменото тегло и заседналият начин на живот могат да доведат до понижаване на HDL холестерола.

Триглицериди. Триглицеридите са най - често срещаният тип мазнини в тялото. Нормалните нива на триглицеридите варират в зависимост от възрастта и пола. Високото ниво на триглицериди в комбинация с нисък HDL холестерол или висок LDL холестерол е свързано с атеросклероза, което е натрупването на мастни отлагания в стените на артериите което увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Понижаване на високо кръвно налягане

Основен рисков фактор за инсулт. Възстановяването при инсулт е най  - доброто. Вземете лекарствата, препоръчани от Вашия лекар и се движете. Оптималното отчитане на кръвното налягане е 120/80 mmHg.

Бъдете физически активни всеки ден

Бъдете физически активни всеки ден. Изследванията показват, че поне 150 минути седмично физическа активност с умерена интензивност може да помогне за:

 • понижаване на кръвното налягане
 • понижаване на холестерола
 • поддържане на теглото на здравословно ниво

Всяка дейност е по - добре от нищо. Ако сега сте неактивни, започнете бавно и постепенно. Дори няколко минути за начало могат да предложат ползи за здравето.

Стремете се към здравословно тегло

При затлъстяване не само диетите и хранителните добавки са отговорът. Доброто хранене, контролирането на приема на калории и физическата активност са единственият начин да се поддържа здравословно тегло. Затлъстяването излага на риск от висок холестерол, високо кръвно налягане и инсулинова резистентност, предшественик на диабет тип 2, а това именно са факторите които повишават риска от сърдечно - съдови заболявания. Индексът на телесна маса (ИТМ) може да Ви помогне да разберете дали имате здравословно тегло.

Управлявайте диабета

Другите рискови фактори като високо кръвно налягане, висок холестерол, тютюнопушене, затлъстяване и липса на физическа активност могат значително да увеличат вероятността при диабет да се развият сърдечно - съдови заболявания.

Намалете стреса

Няколко проучвания отбелязват връзката между риска от коронарна болест на сърцето и стреса в живота на човек, който може да повлияе на рисковите фактори за сърдечни заболявания и инсулт. Например хората в стрес могат да преяждат, да започнат да пушат или пушат повече отколкото биха го правили в друг момент. Изследванията дори показват, че стресовата реакция при млади хора предсказва риска от кръвно налягане на средна възраст.

Ограничете алкохола. Пиенето на твърде много алкохол може да:

 • повиши кръвното налягане
 • увеличи кардиомиопатията
 • причини инсулт
 • рак и други заболявания

Това може да допринесе за високи нива на триглицериди и да доведе до неравномерен сърдечен ритъм. Прекомерната консумация на алкохол допринася за затлъстяването, алкохолизма, самоубийствата и злополуките.

Съществува обаче кардиопротекторен ефект от умерената консумация на алкохол. Ако пиете ограничете консумацията на алкохол до не повече от две напитки на ден за мъже и не повече от една напитка на ден за жени.