Превенция на хроничните заболявания

Хроничните заболявания, наричани още незаразни болести представляват състояния или заболявания на организма, които протичат за дълъг период от време и прогресират бавно. Въпреки, че се наричат хронични заболявания, тези състояния се отличават с неинфекциозни причинители.
Характерно за хроничните заболявания е, че болните се нуждаят от постоянни медицински грижи.
 
Видове хронични заболявания
 
Сърдечно-съдови заболявания – група заболявания, които засягат сърцето и кръвоносните артерии. Тази група обхваща всички сърдечно-съдовите заболявания, като съдови заболявания на мозъка и бъбреците, сърдечните болести, периферни артериални болести.
 
Диабет – заболяване, което се характеризира с повишено ниво на кръвната захар в организма, което се дължи на отслабена реакция на клетките към инсулин или на недостатъчното му производство в тялото. С течение на времето диабетът води до склерозиране и задебеляване на най-големите и най-малките кръвоносни съдове, което причинява лошо хранене на тъканите и влошен кръвоток. Раните заздравяват по-трудно, по-често се наблюдават инфекции.
 
Рак – едно от най-сериозните хронични заболявания. Представлява група болести, които се характеризират с неконтролируемо и ненормално нарастване на клетки, които често образуват тумори или бучки. Всеки един орган на човешкото тяло може да бъде нападнат от рак.
 
Съществуват и други хронични заболявания, но горните три са водещите причини за смъртност в световен мащаб.
 
Рискови фактори за хронични заболявания
 
Липса на физическа активност – около 3.2 млн. души умират всяка година заради недостатъчна физическа активност. Мъжете и жените, които не се движат достатъчно увеличават риска от преждевременна смърт с 20-30%.
 
Тютюнопушене
Тютюнопушене – това е един от основните рискови фактори за възникване на хронични заболявания. Около 6 млн. души умират всяка година заради дългосрочна употреба на цигари.
 
Неправилно хранене – почти 3 млн. души умират всяка година в резултат на затлъстяване и наднормено тегло. Рискът от диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулти расте с повишаване индекса телесна маса.
 
Симптоми при хронични заболявания
 
Хроничните заболявания се характеризират с бавно, но прогресиращо развитие. В началото може да не се наблюдават характерни симптоми, а когато болестните прояви са налице, заболяването може да е в много напреднал стадий.
Хроничните заболявания са сериозни и тежки, а симптомите се различават, в зависимост от вида на заболяването. Ракът няма специфични началните симптоми, а според локализацията му в тялото, болестните прояви са различни.
 
Затлъстяване
Диабетът се характеризира с лесна уморяемост, повишени глад и жажда, замъгляване на зрението и други неприятни прояви. Сърдечно-съдовите заболявания също нямат специфични прояви, като характерни симптоми се считат болка в гърдите, виене на свят, умора.
 
Диагностициране на хронични заболявания
 
Диагностицирането на рак, диабет, сърдечно-съдово или друго хронично заболяване е дълъг и сложен процес. Своевременната диагностика е изключително важна с цел ранното откриване на болестта и назначаването на подходящо лечение. Хроничните заболявания не бива да се подценяват, защото са водеща причина за смъртност в световен мащаб.
 
Лечение на хронични заболявания
 
Лечението на всички хронични заболявания е спешно и неотложно. Веднага след поставянето на диагнозата лекуващият лекар назначава курс на лечение, който се различава при различните заболявания и случаи.
Своевременното откриване на заболяването и адекватното лечение са ключови фактори за излекуването или подобряването на начина на живот. За съжаление за някои хронични заболявания като диабета съществува само поддържащо лечение, но то осигурява нормален начин на живот.