Билката Глог – есенният елексир за здраво сърце

 

Глогът е една от най-старите и най-известни лечебни билки. Изненадващо или не, всяка част на глога се използва в билколечението – корените, листата, цветовете и плодовете. Заради многобройните му лечебни свойства, той се използва както у нас, така и в традиционната китайска медицина.

Обикновеният глог (Crataegus monogyna) е вид храст или ниско дърво от семейство Розови, част от чиито клонки са видоизменени в бодли. Среща се както в Европа, така и в Северна Африка и Западна Азия. Голгът цъфти през късна пролет (април – май) като цветовете му са бели и ароматни. Плодовете му са червени, с тръпчиво-сладникав вкус и зреят през есента. Най-често се използват сушени за направата на чай.

Глогът е идеален за продължително лечение, тъй като не се привиква към него, дори за по-добър резултат се препоръчва да се приема по-дълго време. Билката няма странични ефекти и може да се съчетава с прием на други лекарства.

Предлагаме ви да се уверите какви ползи за здравето носи приемът на глог, независимо дали ще е под формата на чай, отвара, тинктура, в сурово състояние или като хранителна добавка.

Богат е на антиоксиданти и действа противовъзпалително

Плодовете от глог имат мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие, тъй като са богати на биофлавоноиди като кверцетин, витексин, хиперозид и др. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на свободните радикали, които при високи нива могат да навредят на организма. Уникалната комбинация от флавоноиди в състава на глога помагат да се намали риска от възникване на някои заболявания като рак, диабет тип 2, астма и др.

Подобрява сърдечната функция

Глогът засилва сърдечните съкращения, има регулиращо действие върху сърдечния ритъм и артериалното налягане. Тази билка е особено подходяща да се приема от хора след физически претоварвания и възрастни, които се чувстват изтощени.

Помага при високо кръвно налягане

Това е една от най-често препоръчваните билки за лечение на високо кръвно налягане. Свойството на глога да отпуска стеснените кръвоносни съдове води до понижаване на кръвното налягане.

Допринася за ниски нива на холестерола и триглицеридите

Последните проучвания показват, че глогът поддържа нивата на холестерола, триглицеридите и регулира метаболизма на LDL холестерола, осигурявайки антиоксидантна защита на кръвоносните съдове.

Подобрява храносмилането

Плодовете и екстрактът от глог се използват от векове за лечение на храносмилателни проблеми, особено при лошо храносмилане и болки в стомаха. Доказано е, че плодовете съдържат фибри, които подпомагат храносмилането, като намаляват запека и действат като пребиотик.

Намалява косопада

Глогът участва в състава на редица продукти за растеж на косата, тъй като има свойствата да предотвратява появата на косопад. Смята се, че съдържанието на полифеноли в плодовете от глог стимулира растежа на косата и увеличава броя и размера на космените фоликули.

Допринася за по-ниски нива на тревожност

Билката глог има много лек седативен ефект, който може да помогне за намаляване симптомите на тревожност. Особено добра е комбинацията от глог, магнезий и калифорнийски мак, която намалява значително тревожността, без да води към привикване.


Добре е да имате предвид, че поради мощния си ефект върху сърцето, глогът може да повлияе на действието на някои лекарства. Затова ако приемате лекарства за сърце, за кръвно налягане или за холестерола, се препоръчва да се консултирате с вашия лекуващ лекар, преди да приемате глог.

Лечебните свойства на цветята

5 начина, по които женшенът може да помогне на тялото ви